Tandlægeskræk kan opstå hos os alle sammen – både børn og voksne. Og det er synd, for tandlægen er faktisk en af de vigtigste ting vi kan gøre for vores eget helbreds skyld. Vores tænder skal gerne vare hele livet, og tandlægen er selvfølgelig enormt vigtig for at det kan ske.
Hvis dit barn er bange for at komme til tandlægen, kan der være mange grunde til det. Men uanset grunden er der mange ting du kan gøre sammen med dit barn for at gøre det til så god en oplevelse som muligt – og måske endda henad vejen fjerne dit barns angst for tandlæger.
Forbered besøget grundigt sammen med dit barn
Det er vigtigt, at dit barn forstår, at selvom et tandlægebesøg ikke er rart, så er det noget, som man skal. Hvis man aldrig går til tandlæge, risikerer man at få rigtigt alvorlige tandproblemer, hvilket kræver meget mere behandling end det halvårlige eftersyn. Tandlægebesøg er ikke til diskussion. Men du kan hjælpe dit barn til at få så god en oplevelse som muligt.
- Vælg en børnetandlæge, som har erfaring med at arbejde med små børn, og som har en venlig, blid opførsel: Måske dine børns venner har forældre, der kender en god børnetandlæge? Eller du kan se på lokale hjemmesider, hvem der bliver anbefalet. Andres anbefalinger og gode oplevelser er et meget godt udgangspunkt for, at du finder en tandlæge som dit barn er trygt ved. Ring op på forhånd og tal med tandlægen, så du kan danne dig dit eget indtryk og forstå deres filosofi – eller kik forbi klinikken, så du selv ved, hvordan der ser ud. Hvis du er tryg, er der større chance for at dit barn også bliver det.
- Planlæg tandlægebesøg på et tidspunkt, hvor barnet er veludhvilet og ikke er sultent eller træt: Hvis dit barns energiniveau i forvejen er lavt eller barnet er træt, er der ikke nogen grund til at presse det yderligere, hvis barnet ovenikøbet ikke kan lide tandlæger. Sørg for at tandlægebesøget kan ske fra om morgenen. Så kan dit barn gå i børnehave eller skole med visheden om, at det er overstået, og at det har klaret sig godt.
- Forklar barnet på forhånd, hvad der vil ske under tandlægebesøget i enkle, alderssvarende vendinger: Hvis dit barn er bange for tandlæger, har det sikkert allerede skabt en indre film om, hvor ubehageligt tandlægebesøget bliver. Fjern den film fra dit barns hoved ved stille og roligt at fortælle om, hvad der kommer til at ske. Hvis du kan vise billeder af klinikken, kan det også være en god ide; så bliver dit barns hoved fyldt af realistiske billeder i stedet for de værste forestillinger. Besøg evt. klinikken på forhånd, og hils på tandlægen eller klinikassistenten, hvis det er muligt.
Lyt til dit barn undervejs i tandlægebesøget, og prøv at gøre det til en god oplevelse
Når I først er hos tandlægen, er det vigtigt at du selv bevarer roen. Du er den voksne, og skal overbevise dit barn om, at det her bliver en god oplevelse.
Tandlægen er autoriteten, og dit barn skal respektere ham eller hende. Men du skal også lytte efter om tandlægen lytter efter om dit barn er angst, og respekterer det uden at bagatellisere. Vi kan ikke undgå besøget, men vi kan tale om det undervejs og se efter hvad barnet har brug for.
- Sørg for, at barnet får en positiv oplevelse på tandlægekontoret fra det allerførste besøg: Vær selv ambassadør for at det bliver en positiv oplevelse. Stil spørgsmål på dit børns vegne og hav ”fingeren på pulsen” i forhold til, hvordan dit barn har det – fra I går ind ad døren til klinikken til I er ude igen en halv times tid senere. Og sig fra, hvis du kan mærke at dit barn bliver utrygt.
- Tillad barnet at stille spørgsmål og give udtryk for eventuelle bekymringer: Hvis dit barn er stort nok til selv at stille spørgsmål, så lad det endelig gøre det! Så meget som muligt. Børn kan undre sig og blive nervøse over meget anderledes ting end vi voksne. Så jo mere dit barn selv kan sætte ord på sin bekymring, jo bedre.
- Ros barnet for at samarbejde under tandlægebesøget: Tandlægebesøget skal gerne blive en helt normal ting med tiden, men hvis du ved at dit barn har det svært med tandlæger, så sørg for at rose den gode adfærd. Hvis barnet åbner munden, når tandlægen siger det skal, skyller ud, slapper af i maven, osv., så kommenter det. Også gerne med et lille klap på benet eller armen, som bekræfter dit barn i, at det gør det rigtige i forhold til tandlægen.
- Sørg for, at barnet har det godt under tandbehandlingen og ikke har smerter: Det er ikke meningen at et tandlægebesøg skal gøre ondt. Så hvis du kan se, at noget gør ondt på dit barn, og du fornemmer at tandlægen ikke ser det, så gør opmærksom på det – roligt men bestemt. Og hold fast – også selvom tandlægen gerne vil videre med sin behandling. Nogle gange er det nok med en pause, hvor man lige kan sunde sig.
- Brug distraktionsteknikker såsom at se en yndlingsfilm eller spille musik under tandlægebesøget: Måske giver din tandlæge mulighed for at lade patienterne se en film, eller lytte til musik undervejs i tandlægebesøget? Hvis det er muligt, så lad dit barn vælge dets favoritmusik eller favoritlydbog eller -film, som det kan se eller lytte til undervejs i behandlingen. Det kan bringe barnets opmærksomhed væk fra de ting, der fremmer tandlægeskrækken.
Tal med barnet om, hvordan det gik
Når I er ude af døren, skal du rose dit barn for, hvor godt det klarede tandlægebesøget. Og måske skal du sørge for at have en belønning klar, så barnet kan se, at det er godt at udholde besøget hos tandlægen; at du som den voksne sætter standarden for, at nogle gange skal man altså gøre noget, som man ikke synes er rart. Og man må gerne fejre, at det er overstået.
Og så er der et par sidste ting at tænke over i forbindelse med dit barns tandlægebesøg.
- Følg op med barnet efter tandlægebesøget for at sikre, at det har det godt: Tal med barnet – både umiddelbart efter og også et par dage senere – om hvordan tandlægeoplevelsen har været. Om det var lettere eller sværere end gangen før, og hvordan barnet tænker om næste gang det skal til tandlægen. Og selvfølgelig også for at sikre, at hvis barnet har fået en behandling, så er der ikke nogen dårlige eftervirkninger.
- Søg professionel hjælp, hvis barnet fortsat oplever tandlægeskræk: Du kan forsøge at afhjælpe problemerne med dit barns tandlægeskræk, men hvis det ikke lykkes, så fortvivl ikke. Og hvis du fornemmer at det slet ikke bliver bedre, så er det fint at søge professionel hjælp. Det er der altså ikke nogen skam i. Og omvendt; hvis du ikke gør det, risikerer du at tandlægeskrækken bliver så slem, at dit barn også i sin voksne alder vil være bange for tandlæger og måske ikke gå til behandling. Og til den tid er der mindre du kan gøre.