Når fastelavn nærmer sig, så er der altså rigtig mange børn, der begynder at glæde sig meget. De har måske i lang tid gået og tænkt over, hvad de skal klædes ud som dette år, og de har måske endda overtalt dig, deres mor eller far, til at holde et brag af en fastelavnsfest.
Med den viden du sikkert har om, at børn går rigtig meget op i fastelavn, kan der altså også være lidt høje forventninger til selve festen. Så hvis du er lidt i tvivl om, hvad man eventuelt kunne gøre for at holde en vellykket fastelavnsfest for de kære små, så kommer der er en masse inspiration herunder.
Den oplagte: Slå katten af tønden
En ting, som selvfølgelig er et kæmpe stort must, når man holder en fastelavnsfest, er selvfølgelig en fastelavnstønde. Det vil være en ret underlig fastelavnsfest, hvis man ikke skal slå katten af tønden, da det er en af de helt store traditioner, når det netop er fastelavn.
Så du skal altså ud og have købt minimum en fastelavnstønde - antallet afhænger nok af, hvor mange børn, der deltager i festen, for hvis der ikke er alt for mange, så vil en tønde helt sikkert være nok. Og så er det jo netop sådan, at den person, der slår det første stykke af tønden, bliver kattedronning, og den person, der slår resten af tønden af, bliver naturligvis kattekonge. Så derfor skal der også lige købes et par kroner hjem, så vinderne kan blive fejret.
Præmie til den bedst udklædte
Udover at der skal være en præmie i form af en krone til de personer, der er "bedst" til at slå katten af tønden, så er det også ret normalt, at der er også er en lille præmie til den eller de personer, som har det bedste kostume på. Fastelavn er trods alt en kostumefest, hvor børnene typisk går rigtig meget op i, hvad de har valgt af kostume, så derfor vil de også være sjovt med en præmie til den person, der har det sjoveste eller mest originale kostume på.
Hvis man gerne vil være sikker på, at der ikke er nogen, der bliver kede af det, så kan man jo overveje, om der bare skal være en præmie til alle børnene - det er i hvert fald en forholdsvis diplomatisk løsning. Men de fleste børn vil dog nok have det helt fint med, at der kun er en enkelt vinder af det bedste kostume, så sådan kan man også sagtens gøre det.
Bag fastelavnsboller
Der er nok mange, der i disse tider forbinder de såkaldte fastelavnsboller med en rigtig københavnertrend, hvor en masse mennesker står i kø for at få fat i byen lækreste fastelavnsboller. Men man kan altså også selv kaste sig ud i at lave sine egne, helt klassiske fastelavnsboller, som man kan servere til fastelavnsfesten.
Det er først og fremmest oplagt, fordi ordet "fastelavn" netop indgår i kagens navn. Men så er det altså også en ret smart form for bagværk at servere, fordi fastelavnsbollen med sin simple og milde smag nok skal være noget for de fleste børn - også de børn, som måske normalt har en tendens til at være en smule kræsne.
Sjove aktiviteter: Trylledej, masker og mere
Hvis man leder efter nogle andre aktiviteter, som kan indgå til festen, og som ikke blot involverer at slå katten af tønden, spise fastelavnsboller og kåre den bedst udklædte, så er der også andre ting, man kan lave.
Man kan eksempelvis vælge at indrette et lille kreahjørne, hvor børnene kan sidde og lave nogle ting, som også på en eller anden måde har relevans til fastelavn. Man kan eksempelvis eksperimentere lidt med trylledej, hvor man eventuelt laver nogle figurer, der passer til det kostume, man har valgt.
Men noget, som virkelig også er meget fastelavnsagtigt, og som derfor er en oplagt aktivitet til festen, er at lave masker. Masker er nemlig af en eller anden grund noget, som mange forbinder med fastelavn - nok fordi det handler om at skjule sig selv og være en anden for en dag. Og så er det faktisk også sådan, at det er ret nemt at lave masker.
Man skal blot bruge lidt forskelligt kreagrej som pap, snor, perler, pailetter og den slags ting. Og så kan børnene ellers bare udfolde deres fantasi, da der ikke rigtig er nogen regler for, hvordan en maske bør se ud. Så det er oplagt at lave en lille maskestation, hvor børnene kan bruger deres kreative sanser.
Hvis det på selve dagen: Tag ud og rasle
Hvis man er så smarte, at man holder fastelavnsfesten for børnene på den dag, hvor det rent faktisk rigtigt er fastelavn, så kan man jo overveje, om man skal slutte festen af med at tage ud og rasle i flok. Det er nemlig blevet en tradition, at børn går fra dør til dør, hvor de selvfølgelig er udklædt - og så er de måske heldige at få nogle forskellige former for godter på deres rundtur.
Der er dog mange forældre, der godt kan være en smule bekymrede for at sende børnene rundt alene, da man jo aldrig rigtig ved, hvem der kan finde på at åbne døren for dem. Derfor er det rigtig fint, hvis man som en stor samlet flok efter fastelavnsfesten kan gå rundt at gøre det sammen. På den måde er der ikke nogen børn, der går alene rundt, og der er desuden hele tiden styr på, hvor alle er, fordi der også er nogle forældre med, der kan holde lidt øje.
At rasle er i hvert fald en rigtig hyggelig måde at slutte dagen af på - og så kræver det selvfølgelig bare, at selve festen foregår lidt tidligere på dagen, så man rent faktisk har tid til at komme rundt og rasle.