Udgivet i Artikler

5 gode tips til at få dine børn til at falde nemmere i søvn om aftenen

Af Trylledej.dk

Om man er barn eller voksen, så er det ikke altid lige nemt at skulle falde i søvn om aftenen. Det kan dog være lidt sværere for de mindre størrelser at skulle undvære den vigtige søvn dagen derpå, hvor der skal være energi til alle de udfordringer der måtte opstå.

Derudover er søvnen nødvendig for børnenes udvikling, indlæring og nødvendig for at de skal vokse som de skal. Derfor er det vigtigt at der er fokus på søvnen hos de små størrelser og derfor kommer her 5 gode tips til at få dine børn til at falde nemmere i søvn om aftenen og at der bliver tid til at vågne op og være friske og veludhvilede.

1: Væk med skærmen om aftenen

Måske tænker du at det er nødvendigt for dig som forældre at lade ungerne få skærmen om aftenen, midt i ulvetimen, mens du lige klarer det sidste inden det er sengetid. Det vil dog som oftest give en hel del bagslag i den sidste ende, da skærm, lyset derfra og den uro der kan foregå derpå, bidrager til alt andet end at gøre dit barn klar til at komme ned i gear og klar til at sove.

Faktisk er det således, at børn der ser skærm, i gennemsnittet først kan falde i en dyb søvn flere timer efter. Hvis du gerne vil lette puttetiden og hjælpe dine børn til at falde hurtigere i søvn om aftenen, så bør der ikke være skærm efter aftensmaden op til sengetid.

2: Overvej at give dit barn en tyngdedyne

Har du også hørt om de mirakuløse tyngdedyner eller kugledyner som skulle hjælpe med hurtigere at falde i søvn og endda give en dybere og bedre nattesøvn? Ja, den er altså god nok. Tyngdedynen er et redskab som flere og flere har fået øjnene op for i kampen mod manglende eller urolig søvn.

En tyngdedyne er ikke kun effektiv hos børn, men også hos voksne der ikke helt kan falde til ro om aftenen. En tyngdedyne kan anvendes hele natten og giver med sin øgede vægt ganske enkelt bare en kæmpe stor krammer, der kan få selv de mest urolige små kroppe til at falde helt til ro og have nemmere ved at falde i søvn om aftenen.

3: Kom op i tempo lige inden sengetid

Hvis man spørger nogle af de mange dygtige fagfolk der har med børn at gøre, deres udvikling og deres evne til at falde i søvn om aftenen, så er der mere eller mindre en ret bred enighed om, at det at komme lidt op i gear kan gøre det nemmere at falde til ro. Her handler det ikke om at "køre kroppen træt" men om at toppe pulsen, med en god løbetur gennem stuen, en pudekamp eller en anden energirig aktivitet.

Ved at komme op i tempo, viser det sig, at det også nemmere at komme ned i tempo også. Det kan dog være noget der kan kræve lidt øvelse, da de små størrelser som oftest gerne vil lege mere end et par minutter som der skal til, men det kan være kampen værd, hvis dit barn har svært ved at sove.

4: Invester i tid og opmærksomhed til dit barn

Dit barn har brug for opmærksomhed, omsorg og kærlighed og særligt lige inden sengetid, kan det være en god idé at investere i lidt ekstra nærvær og kvalitetstid med dit barn, i hvert tilfælde, hvis du gerne vil gøre hvad du kan for at hjælpe med at falde hurtigere i søvn om aftenen. Det kan eventuelt være at der er behov for en smule massage, en stille og rolig sangleg, at der lige er brug for lidt voksen hjælp til den sidste leg på gulvet, eller den gode gamle klassiker, godnathistorien.

Med en godnathistorie er det dig der styrer tempoet, men sammen med dit barn har nærvær og kontakt, ligesom at fantasien sættes i gang og dit barn er med til at udvikle læseforståelse når du læser højt.

5: Lad ikke dit barn sove til middag

Når dit barn er over den alder at der skal soves til middag, så vil det bide dig selv i foden, hvis der er plads til en lille middagslur på sofaen i løbet af dagen. Selv den mindste rigtige lur kan gøre, at det mere eller mindre bliver helt umuligt at skulle falde i søvn i sengen om aftenen når der blive sagt godnat.

Det gælder for den sags skyld også for voksne, at en lur på sofaen kan blive lidt tricky i forhold til at overholde sovetiderne og når så vækkeuret ringer til en bestemt tid om morgenen, så kan man ikke nå at indhente det forsømte. En dag uden middagslur er derfor at foretrække til trods for træthed, hvis der skal hjælp til at falde i søvn om aftenen.