Sjove og lærerige udendørsaktiviteter for børn

Både børn og voksne har godt af at komme lidt mere ud. Vi bliver hurtigt fanget i lektielæsning, aftener foran fjernsynet og weekender på langs i sofaen – men der skal ikke så meget til at få alle op fra sofaen og ud i naturen.

Der er masser af udendørsaktiviteter for børn i alle aldre, der både giver motion, sjove stunder for hele familien og er lærerige. Læs med og få inspiration til en række udendørsaktiviteter, der kan varieres på flere måder og bygges videre på, så I altid har gode ideer til aktive og kreative lege, som alle kan være med til.

Kom tættere på dyr og planter med en håndkikkert

En både lærerig, aktiv og sjov aktivitet for hele familien er en tur i skoven eller ved vandet med en kikkert i hånden. Det giver børnene mulighed for at komme helt tæt på det spændende dyre- og planteliv – og så er det altid sjovt at have grej med på tur!

Kig op i træerne, ud over vandet og ned i skovbunden for at få øje på noget spændende. Det kan også være sjovt at have en lille oversigt over fugle, planter og lignende med, så I kan tale om det, I spotter gennem kikkerten.

Du kan finde den helt rigtige håndkikkert til dit udendørs eventyr på Friluft.dk, så du og børnene kan blive klædt ordentligt på, inden turen går mod skov eller vand.

Udforsk naturen med en skattejagt

En skattejagt i naturen er en fantastisk måde for børn at få motion og lære noget nyt – og hvad der skal læres, kommer an på, hvad skattejagten går ud på. Lav for eksempel en regnbueskattejagt, hvor børnene skal finde blade, sten, blomster, skaller, fjer og lignende i alle regnbuens farver. Når I kommer hjem, kan I tegne en regnbue med kridt udenfor og lægge de fundne objekter på de farver, de passer til.

En anden type skattejagt kan være at spotte forskellige fugle, planter, træer eller blomster, eller det kan være en efterårsskattejagt, hvor I specifikt leder efter forskellige nedfaldne blade i flotte farver, som børnene skal matche til de træer, bladene hører til.

Tag på camping i baghaven

Naturen behøver ikke være langt væk. Slå et telt op i haven og fyld det med madrasser, dyner, lyskæder og børnenes yndlingsbøger. Det er en god måde at komme væk fra fjernsyn, tablets og telefoner, og det er samtidig fornuftigt at starte lidt i det små med en tur ud i haven.

Er børnene vilde med have-campinglivet, er det bare om at planlægge en campingferie til sommer eller prøve kræfter med en enkelt overnatning i en skov med fri teltning for at få en lidt mere autentisk teltoplevelse.

Lav kunst med pressede blomster og blade

Til de kreative børn er pressede blomster og blade en sjov aktivitet. Start med en gåtur, hvor I samler de flotteste blomster og blade, I kan finde. Læg dem i pres mellem aviser, gaze eller andet, der kan suge saften fra dem, og sørg for at fylde godt med vægt ovenpå – for eksempel en stak tykke bøger. Det kan være en god idé at skifte aviser osv. efter nogle dage, og efter et par uger er de helt færdigtørrede – alt efter hvilke blomster og blade du bruger.

Med lidt lim på bagsiden kan du få børnene til at skabe det fineste kunst – for eksempel fine billeder, bogmærker, til-og-fra-kort, lanterner og lignende.

Trylledej & Krea er et online magasin for hele familien. Vi skriver om stort og småt om hvad der rører sig i de danske hjem.