Når parforholdet knirker – 5 gode råd til at komme igennem de svære dage

Det er ikke altid nemt at være i et parforhold. Det er næsten uundgåeligt ikke at opleve skænderier og diskussioner med sin partner på et eller andet tidspunkt i ens forhold. Det er fuldstændig normalt og også ganske sundt at have uenigheder og diskussioner i sit parforhold.

Dog kan det gå hen og blive rigtig ubehageligt, når parforholdet knirker, og det kan blive svært at komme igennem de dage, hvor man ikke lige er på god bølgelængde. Derfor har vi her samlet en lille guide med 5 gode råd til, hvordan du og din partner kan komme igennem de svære dage. 

1. Etabler en god kommunikation

Mange diskussioner og skænderier udmunder i dårlig kommunikation. At kommunikere er sværere end bare så, især når man ikke føler sig forstået eller hørt. Når følelserne får frit spil, og man for eksempel føler sig frustreret, ked af det eller vred, så er det svært at kommunikere ordentlig med hinanden. Man kan komme til at sige stødende ting til sin partner, hæve stemmen eller pege fingre. Derfor er det vigtig at etablere en god kommunikation.

En god kommunikation er et meget vidt begreb, og det kan være svært at udføre i praksis. Grundlæggende handler det om, at undlade at pege fingre og give skyld, men i stedet tale ud fra egne følelser for at forsøge at skabe en forståelse. Det handler også om at forsøge at lytte og forstå din partners følelser, selvom det kan virke rigtig svært.

God kommunikation handler også om at skabe tid og plads til, at I kan snakke sammen. I en travl hverdag kan man komme til at tage de alvorlige snakke i bilen eller på vej ud af døren, hvor tiden er knap, og fokus er andre steder end på selve samtalen.

Giv dit parforhold et rum, hvori I kan se hinanden i øjnene og etablere en god kommunikation. Tag ud og gå en tur i det fri, læg jer i sengen sammen eller sid om bordet med en kop te, hvor I begge føler jer trygge og afslappede. Tag her snakken sammen og forsøg at opnå et fælles mål med gensidig forståelse og respekt. 

2. Lav noget sjovt sammen 

Når parforholdet knirker kan det være, at man mest af alt har lyst til at være alene. Det er selvfølgelig også helt normalt, at have behov for lidt pusterum, men når alenetiden er ovre, så er det tid til at bringe smil og latter tilbage ind i hverdagen. At lave noget sjovt sammen, er en måde at styrke jeres sammenhold på. Det kan være at spille spil sammen, se en sjov film, lave god mad sammen til jeres yndlingsmusik eller tage en tur ud i byen sammen.

Når I har det sjovt sammen, så fjernes fokus fra problemerne og følelsen af kærlighed og samvær genoprettes. Måske bliver I mindet om, hvorfor I faldt for hinanden til at starte med. Det kan være svært, hvis man er uvenner at finde motivationen til at have det sjovt sammen.

Dog er det enormt vigtig for at styrke jeres bånd til hinanden, at I får grint sammen og oplevet, hvordan jeres forhold følelse, når I har det sjovt med hinanden.

3. Snak med en professionel 

Nogle ting kan ikke løses på egen hånd, og der er ingen skam i at søge hjælp. Det kan være rigtig svært på egen hånd at løse konflikter i parforholdet, og derfor søger mange professionel hjælp til at støtte op om problemerne. Det kan for eksempel være med parterapi, hvor en professionel psykolog hjælper jer til at etablere den gode kommunikation og skabe forståelse for hinandens følelser.

Mennesker og følelser er rigtig svære at gøre sig kloge på, og her kan en kompetent psykolog for eksempel hjælpe til at forstå, hvad der ligger til grund for jeres følelsesliv i parforholdet. At søge professionel hjælp til at passe godt på parforholdet, skal naturligvis være en beslutning, som dig og din partner tager i fællesskab. Tag en snak med din partner og find ud af, hvad der kunne fungere bedst for jer, før I tager kontakt. 

4. Kommuniker på afstand 

Kommunikation er den gyldne nøglen til at løse mange parforholdsproblemer. Dog er kommunikationen også noget af det sværeste. Selvom I begge har lyst til at løse problemerne, så kan være utrolig svært at få talt sammen. Her er det nogen gange nødvendigt at tage noget afstand og give hinanden tid. Det med at kommunikere ansigt til ansigt kan være en udfordring, og man kommer af og til til at sige uønskede ting, når man føler sig frustreret. 

Her er det en bedre ide at give dit parforhold et pusterum hver for sig. Måske handler det bare om at holde lidt afstand i hjemmet, eller måske har I behov for, at den ene tager ud af hjemmet i et par dage. Mens I er fra hinanden, kan I bruge tid på at skrive jeres følelser og tanker ned i et brev, som I kan give til hinanden.

Ved at skrive ting ned giver I jer selv tid til at reflektere over jeres følelser og overveje, hvad der bør blive sagt. Det er en optimal måde, hvorpå I kan udtrykke jer og lære at forstå hinanden uden, at det behøver kommunikeres direkte. 

5. Vær kærlige med hinanden

Når parforholdet knirker kan det føles som om, at båndet mellem jer er blevet brudt. For at få hverdagen tilbage på rette spor, så skal båndet og den gode stemning genoprettes. Her er den fysiske kontakt til hinanden essentiel. På de svære dage kan det være rigtig udfordrende at være kærlige med hinanden, men det er utrolig vigtig i et parforhold. Jeres parforhold startede med følelser af kærlighed, og selvom dagene er svære, så skal I forsøge at genfinde den kærlighed imellem jer igen.

I kan for eksempel gå en tur hånd i hånd eller putte med hinanden til en god film. Det kan også være, at give et godt kram og holde lidt om hinanden. Når I er kærlige ved hinanden så udløser kroppen et hormon, som giver en følelse af ro, glæde og velvære.

Noget så simpelt som et tæt kram er altså utrolig vigtig for, at genoprette kontakten mellem jer som partnere. Selvom der har været uenigheder eller skænderier, så husk at minde hinanden om, at der stadig er kærlighed imellem jer. 

Trylledej & Krea er et online magasin for hele familien. Vi skriver om stort og småt om hvad der rører sig i de danske hjem.